Erdélyi fejedelmek városai – ismét Határtalanul!

Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI hetedik évfolyamos diákjai idén ötödik alkalommal vehettek részt a Határtalanul! pályázat keretében négynapos erdélyi úton. A pályázatot az EMMI gondozásában írják ki azzal a céllal, hogy tanulóink jobban megismerjék a határainkon túl élő magyarság életét, megértsék az ottani történelmi emlékhelyek ápolásának, megőrzésének fontosságát.
Mivel pályázatunkat negyven diák részvételével terveztük, ezért a létszámváltozás miatt az alcsútdobozi általános iskola hetedikeseivel kiegészülve alkottuk az utazó csapatot.

A programról Doktor Tamás 7/a osztályos tanuló rövid élménybeszámolóját olvashatják:
2019. június 3-án elindultunk Erdélybe, az alcsúti diákok társaságában. Első célpontunk Arad volt, ahol megemlékezést tartottunk az Aradi vértanúk emlékművénél. A koszorúzás után Vajdahunyad várát látogattuk meg, mely Mátyás király gyermekkorában épült. Megnéztük az összes termet, mint például a leányszobát és a lovagtermet-amely személyes kedvencem-, valamint a török rabszolgák által kiásott kutat. Majd tovább mentünk Dévára, ahol megnéztük a várat, amiről már hallottunk Kőmíves Kelemen balladájából. Ez egy kisebb túra volt. Első szállásunk is Déván volt, bár ez a hely nem mindenkinek tetszett, mert kicsit nyomasztott minket.

Másnap reggel elindultunk Gyulafehérvárra, ahol bementünk a római katolikus székesegyházba és megnéztük többek között Hunyadi László, Bethlen Gábor és Márton Áron sírhelyét. Ezt követően átmentünk az ortodox templomba, majd elindultunk Nagyenyedre. Nagyenyeden meglátogattuk a Bethlen Gábor Református Kollégiumot és koszorúztunk a vártemplomnál. A kollégiumban megnéztünk egy érdekes fizika órát, ami lenyűgözött minket.
Második szállásunk Torockón volt, ami egy gyönyörű falu, hegyekkel határolva. Itt két éjszakát töltöttünk, meg voltunk elégedve az étellel és a szobákkal is,mindenki csak jót mondott a szállásról. A mi szállásadónk Irénke néni is nagyon kedves volt és finom sütiket sütött.

Harmadik napunk a Tordai-hasadékban kezdődött, ahol egy nem is annyira hosszú, inkább csak csúszós túraútvonalon mentünk végig. Utána elmentünk a Tordai Sóbányába, itt több szórakozási lehetőség közül lehetett választani. Kolozsvár volt napunk utolsó célpontja. Megtekintettük Mátyás király szülőházát és a temetőt.

Csütörtökön Kőrösfőn kezdtük a kirándulást, ahol megnéztük a templomot, amit egyedivé tesz különleges csillárja és kazettás mennyezete. Az utolsó állomásunk Nagyvárad volt, itt szintén a templomot csodáltuk meg. Utána pedig elindultunk Etyekre.

Néha áztunk és fáztunk, néha tűzött a nap, de élveztük ezt a négy napot. Külön köszönet tanárainknak, hogy megszervezték ezt az utat.

Szabó Mari
intézményvezető-helyettes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .