Határtalanul nagy kaland volt!

Idén is sikeresen pályáztunk, így a hetedik évfolyam tanulói négy napot tölthettek a Felvidék szépséges tájain.

A Határtalanul! pályázat keretében idén a Felvidékre utaztak a hetedikesek. A tavaly benyújtott pályázatban megjelölt létszám az időközben hatosztályos gimnáziumokba távozott tanulóink nélkül nem lett volna teljesíthető, ezért a szomszédos Alcsútdoboz hetedikeseit hívtuk magunkkal. Az utazás előkészületei során vendégül láttuk az alcsúti gyerekeket és osztályfőnöküket, Keindl Zoltánnét, aki egyben az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola igazgatója is.

Pünkösd hétfőn kora reggel indultunk, izgatott gyerekek pakoltak a busz csomagtartójába, aztán búcsút vettek a furcsán sápadtnak tűnő szülőktől és kezdetét vette az összesen közel 1800 km-es utazás. Várhosszúréten, egy ifjúsági szálláson volt az otthonunk, innen indultunk az izgalmasnál izgalmasabb programokra. A Hernád völgyében nagyot túráztunk, magas sziklákat másztunk meg, fényképezkedtünk, a Dobsinai jégbarlangban ámultunk-bámultunk, a szófogadatlan nebulók meg dideregtek, a Buzgó-patak barlangjába néhányan nem merészkedtek be, de a bátrak igazi barlangászként sziklát másztak, keskeny pallón egyensúlyoztak, létrán kapaszkodtak, drótkötélen egyensúlyoztak és cseppköveket csodáltak. A természet csodái mellett körbesétáltuk Szepesszombat főterét, betértünk a Szent György-templomba, Alsósztregován a Madách-kúriában beleolvastunk Az ember tragédiájába – egyesek Ádámmá, Évává, Luciferré és egyéb szereplőkké lényegültek át.

Megcsodáltuk az Andrássy család betléri vadászkastélyát, ahol fiúk, lányok egyaránt arról kezdtek fantáziálni, mi módon is juthatnának e szerény ingatlan tulajdonjogához. Jártunk Kassán is, a Rodostó-házban felidéztük II. Rákóczi Ferenc életét, így a kassai dóm megtekintése után már ünnepélyes hangulatban lépdeltünk az altemplomba, ahol az etyeki iskola koszorúját a Himnuszt énekelve helyeztük el Rákóczi szarkofágján.

A határainkon túli magyarság életének megismeréséhez járult hozzá a várhosszúréti iskola meglátogatása, ahova ajándékokat vittünk, meséltünk Etyekről, a 12 alsós kisdiákkal jót beszélgettünk és a Tavaszi szél… kezdetű dalocska közös eléneklésével búcsúztunk el egymástól.

Utunkat kedves idegenvezető kísérte, akitől a figyelmes gyerekek sok érdekes történetet, információt hallhattak. A „párán főtt” vacsora mindenki számára emlékezetes marad.

 

Szabó Mari (igazgató helyettes)

Porkoláb Magdolna és Csizmadia Gábor (osztályfőnökök)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .