ISKOLÁNK

etyekisuliMiről szól az a nyolc év, amit az általános iskolában töltünk? Vajon milyen emlékeink maradnak belőle? Azt gondolom, nincs olyan felnőtt ember, aki erre a kérdésre sorolni kezdené a fizika törvényeit vagy a magyar nyelvtant rendszerező szabályokat. Annál inkább felidéződnek benne a kirándulások, közös élmények, esetleg néhány hozzá közel álló tanárral folytatott beszélgetés és az a hangulat, amit az iskolába belépve érzett.

A későbbi tanulmányai során biztosan hasznát vette annak a tudásanyagnak, amit az általános iskolában elsajátított, de legalább ennyire fontos, milyenné vált a nyolc év alatt a tanuláshoz és a világhoz való hozzáállása. Vajon megértette -e, miért fontos a fejlődés, a feladattudat, a kitartás. Megtapasztalta -e, hogy az ismeretszerzés elsősorban nem kényszer, az összekapcsolható az ember természetes tudásvágyával és kíváncsiságával. Vajon mennyi pozitív élmény, emlék maradt meg a nyolc évből, ami miatt később is szívesen gondol vissza általános iskolájára?

Fakó kép, briliáns produkció

Fakó kép, briliáns produkció

Az Etyek és Remshalden közti testvérvárosi kapcsolat megerősítése alkalmából rendezett ünnepségen nemcsak jelenlegi diákjaink vettek részt. Ahhoz, hogy a Remshaldenből hozzánk érkező 11 fiatal számára élmény lehessen ez a hétvége, számos tőlünk elballagott diák is hozzájárult. Szívesen jöttek segíteni iskolánknak, szívesen vettek részt a hétvégi programokon, melyek során találkozhattak a cserediák programban megismert, illetve újonnan hozzánk érkező német gyerekekkel.

Együtt alkottak a művészeti iskolában, együtt oldották meg a Stadtrallye feladatlapokat, melyhez egész Etyeket be kellett járniuk és szemügyre venniük. Közösen készítették a „A mondj nemet a rasszizmusra” című műsort, ami sokakat könnyekig meghatott szombat este. Az előadásban német és magyar gyerekek együtt mutatták be, milyen egy másik kultúrába érkezett és az ottani szokásokat felvett fiatal kötődése a gyökereihez, illetve az adott országhoz, amiben él. Milyen az, mikor mindkettő közel áll hozzá, mindkét kultúrát magáénak érzi, illetve milyen nehézségekkel kell a hétköznapokban szembenéznie. A Csizmadia Gábor írása alapján készített műsorban a remshaldeni fiatalokkal jelenlegi és elballagott diákjaink együtt szerepeltek: Dobos Bálint, Nagy Lívia, Ráczkevy-Eötvös Blanka, Joó Tímea, Csizmadia Ráhel, Orbán Dorina, Suta Dorka, Rácz Petra és Szabó Veronika. Az ünnepségen felléptek még iskolánk tanulói közül Vanpeé Nathalie, Farkas Bence, Lindmayer Antal, Varga Dániel, Stich Adrienn, illetve egykori diákunk, Dressel Dávid.

Az Etyeki Általános Iskola egyik sajátossága a német nemzetiségi tagozat és az iskolát Remshaldenhez kötő testvérvárosi, illetve cserediák kapcsolat. Ez egy olyan lehetőséget rejt magában, ami a tanuláson, a német tudás fejlesztésén kívül diákjainknak életre szóló élményeket adhat. A német iskolásokkal együtt átélt kirándulások, közös projektek, a kialakult barátságok mind olyan emlékek maradnak, melyek a gyerekek iskolához és a tanuláshoz való hozzáállását segítik. Számomra ezt bizonyítja a testvérvárosi ünnepség is, ahol jelenlegi és egykori diákjaink dolgoztak együtt azon, hogy az Etyek és Remshalden közti kapcsolat tovább épülhessen.

Kazinczy-Jámbor Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .