2015-12-18

Testvérvárosunk

etyekisuliRemshalden Baden-Württenberg tartományban, Stuttgarttól észak-nyugatra, mintegy 20 kilométerre fekszik a Rems folyó partján. A település 1974-ben jött létre, mikor a közigazgatásról szóló törvény változása értelmében egyesítettek 5 kisebb helyiséget a Rems völgyben, név szerint Grunbachot, Geradstettent, Hebsackot, Buochot és Rohrbronnt. Remshalden 1515 hektárnyi területen fekszik, melyből 452 hektárt foglal el a lakóterület és az úthálózat. Jelenleg közel 14 000 lakossal bír Remshalden. A környék elsősorban borvidékként vált ismertté.

etyekisuliRemshalden és Etyek közt 1994 óta áll fenn testvérvárosi kapcsolat. A két települést nemcsak a borkultúra köti össze egymással. A második világháború után a kitelepítések következtében számos etyeki lakos kényszerült elhagyni lakóhelyét és 900 km távolságban Remshalden környékén új otthont keresni családja számára. Ma a remshaldeni lakosság mintegy 17 százaléka a kitelepített etyekiek leszármazottja. A hosszú éveken át ápolt személyes kapcsolatok a két település polgárai közt, illetve az Etyeki Németek Egyesületének köszönhetően a két település 1994-ben hivatalosan is megpecsételte Remshaldenben a testvérvárosi kapcsolatot, melynek megerősítésére egy évvel később Etyeken került sor.

2004-ben a remshaldeni Ernst-Heinkel Realschule és az akkori „Magyar-kút” ÁMK Német Nemzetiségi Általános Iskola között partneriskolai szerződés született. A szerződés értelmében jelenleg is évente hat diákunk utazhat iskolánkból Remshaldenbe tavasszal, illetve hat német diákot fogadunk ősszel a partneriskolából egy-egy hétre. A program célja az etyeki diákok nyelvtanulásának segítése, illetve élő kapcsolatok kialakítása és ápolása a két település közt. Diákjaink utazása helyi szervezetek, elsősorban Etyek Nagyközség Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat anyagi támogatásával valósul meg.

Kazinczy Jámbor Ágnes, német szakos tanár