Június a felső tagozaton

A tanév vége igencsak mozgalmasra sikeredett – úgy is fogalmazhatunk, hogy néha tanítási órákon próbáltuk kínozni tanítványainkat, de sokkal eredményesebbek voltunk az egyéb programok területén!
Június 3-án a 7. évfolyam négy napos tanulmányi kiránduláson Erdélyben járt. Az Arad – Vajdahunyad – Déva – Gyulafehérvár – Nagyenyed –Torda – Torockó – Kolozsvár – Körösfő Bánffyhunyad – Nagyvárad útvonalon történelmünk emlékhelyeit kerestük fel, túráztunk a tordai hasadékban, jártunk sóbányában és élményekkel gazdagodva tértünk haza június 4-én.
A kirándulásról a Határtalanul! oldalunkon további részletek olvashatók.
Június 7-én a Titkok Háza projekt keretében a székesfehérvári természettudományos élményközpont munkatársai érkeztek iskolánkba. A felső tagozatosok négy helyszínen szerezhettek élményeket:

– a vállalkozószelleműek (bátrabbak, kíváncsiak, izgatottak…) elmerülhettek a virtuális valóságban; sétálhattak mesebeli erdőben, lenézhettek egy toronyház tetejéről, menekülhettek egy szimpatikus vérengző dinoszaurusz elől.
– megismerhették a robotika alapjait és találkozta, sőt még kezet is foghattak Zorával, a humanoid robottal
– a gyerekek maguk is kipróbálhatták a legó-robotok irányítását, házi verseny keretében küzdöttek (sőt mi több: küzdöttünk! – magam is kipróbáltam, és nem lettem utolsó) a robotokkal, meg az irányító szerkezettel, no meg a cipelendő pohár megszerzésével
– csillagászati ismeretekre is szert tettünk, hallottunk a közeledő androméda galaxis veszélyeiről, amely hamarosan, mintegy négy milliárd éven belül veszélyes közelségbe kerül a Tejútrendszehez, mindeközben azonban érdekesebb volt távcsővel megnézni a templom tetején sütkérező legyeket a központból hozott csillagászati távcső segítségével.

Elmerülés a virtuális valóságban

Zora, a humanoid robot

Az iskolánkban készült felvételek az Titkok háza oldalán elérhetőek!

Pünkösd hétfőt követően iskolánkba látogatott Zacher Gábor, addiktológus szakorvos, aki a nem csak a droghasználat, de az energiaitalok fogyasztásának veszélyeire is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozta az egyén felelősség fontosságát: a döntést az ilyen termékek kipróbálásáról vagy elutasításról az egyénnek, nem ritkán a társak ugratása közepette vívódó fiatalnak kell meghoznia.
Június 12-én tartották hetedikeseink élménybeszámolójukat. Délelőtt az iskolában számoltak be tanulótársaiknak, majd délután a könyvtárba várták a szülőket és az érdeklődő lakosokat, ahol Doktor Tamás fényképes előadását Loós Dóra és Lernyei Samu kisfilmje követte. A film itt tekinthető meg.
13-án a ballagási főpróba után még próbálkoztunk tanítással is, az utolsó órák azonban a nyolcadikosok bolondballagásától voltak hangosak. Ezen a napon még a Titkok Háza munkatársai egy közös vetélkedőn csatoltak vissza az előző heti programokra. A tornateremben spontán alakult kis csapatok vetélkedtek és szórakoztak remekül.
Az utolsó tanítási napon, június 14-én szokásos módon tanítás nélküli munkanappal zártuk az évet. A Diákönkormányzat döntése alapján akadályversenyen küzdöttek egymással a felsős csapatok. Az akadályverseny állomásain a nyolcadikos tanulók várták iskolatársaikat mókásabbnál mókásabb feladatokkal. Az akadályverseny győztese az ötödikesek „10 Team” nevezetű csapata lett. A második helyet a 7.b-sek csapat, míg a harmadik helyet a szintén ötödikesekből álló Pancsolók szerezték meg.
A tanév ugyan 14-én véget ért, ám június 17-től 92 tanulónk táborozott három napközis csoportban: sportolók, művészek és németesek múlatták az időt a lelkes pedagógusok. Saci néni, Alíz néni és Ágota néni vezetésével. A tábori programban „kimozdulás”-ként emlegetett kiránduláson a Velencei-tóban fürdőztek a gyerekek. A napközis tábor mellett 13 tanuló vehetett részt a június utolsó hetében szervezett bentlakásos táborozáson, ahová Hajni néni kísérte el a gyerekeket.

21-én pedig hivatalosan is bezártuk a tanévet. Nyolcadikosaink búcsút vettek az iskolától, mindenki megkapta a 2018/2019-es tanévben végzett munkájával megszerzett bizonyítványt. Sajnos egy tanulónak meg kell ismételnie az évfolyamot, öt tanulónak pedig javítóvizsgára kell készülnie. Nagy örömünkre a felső tagozaton is születtek kitűnő bizonyítványok:
* 5.a osztályban Bernyák Marcell, Mohos Katalin, Szövényi Regő Ágoston, Végh Lelle;
* 5.b osztályban Czakó Levente, Harangi Fanni Virág, Kerényi Ferenc, Máder Lili, Nagy Gréta, Regős Ábel, Udvardi Sámuel, Varga Krisztián
* 6. a osztályban Bancsó Blanka, Buzás Bence, Varga Kittner Luca, Végh Dávid
* 6.b osztályban Czövek Roland és Vanpée Emma
* 7. b osztályban Mohos Anna.


A hosszú, de nagyon gyorsan lepergő, sok-sok programtól színes tanév után jöhet a megérdemelt pihenés!

Kellemes pihenést, sok-sok játékot, futkározást, hegyet mászást, fürdőzést és baráti összejövetelt, meg némi henyélő unatkozást, növést és gyarapodást kívánok a nyári szünetre!

Szabó Mari
intézményvezető-helyettes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .