2016-02-16

Versenyeredmények

2013/2014 tanév

 • Fülemüle Népzenei Fórum – Etyek

Csicsóka énekkettős – Molnár Boglárka és Szövényi Dóra – NÍVÓDÍJ;

Vajda Róza szólóénekes – KIEMELT NÍVÓDÍJ;

Csilipán énekegyüttes és Kenderzsupp citeraegyüttes – KIEMELT NÍVÓDÍJ

Tagjai: Bancsó Babett, Bauer Hanna, Debreceni Jusztina, Jónás Eszter, Joó Tímea, Kővári Petra, Mohos Eszter, Molnár Boglárka, Putoczki Vivien, Seres Julianna, Szövényi Dóra – ének, Debreceni Márta, Farkas Alexandra, Marincsák Lilla, Ráczkevy-Eötvös Blanka, Tóth Boglárka – citera és ének;

Kisrigó énekegyüttes – KIEMELT NÍVÓDÍJ

Tagjai: Farkas Alexandra, Gábor Panna Rebeka, Marincsák Lilla, Ráczkevy-Eötvös Blanka, Rádics Sarolt, Soós Johanna, Székány Ivett, Vajda Róza, Varga Kata.

 • 6Regionális Trombitaverseny – Veszprém

Nagy Antal – BRONZ minősítés

7Recska Ádám – BRONZ minősítés

 • október 12. – Népzenei találkozó – Biatorbágy

Köllő Attila népzenetanár meghívására ebben az évben már ötödször vett részt népzene tanszakunk október 12-én a Biatorbágyi Népdalkör rendezvényén a Faluházban. A 35 éves népdalkör jubileumi műsorával kötötték össze idén a találkozót a szervezők. A fiatalabb és idősebb generáció egyaránt képviseltette magát. A népdalkörök produkciói után nagyon finom vacsoráról is gondoskodtak, a házigazdák, melyet jó hangulatú beszélgetés követett. Köszönöm a szülők segítségét a fuvarozáshoz és a koordináláshoz nyújtottak: Soósné Kurucz Ágnes, Horváth Ágota, Polgár Anna, Marincsákné Lojt Éva, Kővári Barbara, Szövényi Zsófia, Vértes Teréz, Joó Erzsébet, Lojt Melinda, Jónásné Bujdosó Angéla.

 • november 23. VIII. Fülemüle Népzenei Fórum

„Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek…”

3„Fülemüle” Népzenei Fórum 2006-ban a Fülemüle Alapítvány kezdeményezésére indult el. A célja az volt, hogy teremtsünk Etyeken olyan fellépési lehetőséget a népzenét tanuló gyerekeknek, fiataloknak, ami nem verseny. Egy olyan megmutatkozási lehetőség ez az alkalom, ahol mindenki jól érezheti magát, és tehetségéhez mérten mutathatja be produkcióját. Rendezvényünk azóta hagyományt teremtett, 2013. november 23-án nyolcadik alkalommal léphettek a világot jelentő deszkákra az énekesek, zenészek.

Az esemény iránti érdeklődés évre-évre nő, így az alapítvány és a művészeti iskola tanárai számára is egyre izgalmasabb a tervezés és a szervezés. Idén a résztvevő 13 intézményből közel 100 énekes-hangszeres gyermek és fiatal érkezett Etyekre. Nagy örömünkre szolgál, hogy hagyományt teremtettünk és a régió művészeti iskolái programjukba iktatják rendezvényünket.

1A fórum, tehát nem verseny, viszont a jelentkezési lapon felajánljuk a résztvevőknek a minősítés lehetőségét. Nagy öröm számunkra, hogy idén is mindenki kért értékelést. Évek óta igyekszünk olyan szakembereket felkérni erre a nem kis feladatra, akiknek személye biztosíték számunkra és a résztvevők számára is, hogy ez megfelelő kezekben lesz. Az idei zsűri tagjai voltak: Eredics Gábor – népzenész, a Vujicsics együttes vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára, művészetoktatási szakértő; Csizmadia Anna – népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, a Fölszállott a páva 2012. szólóénekes I. helyezettje és Nagy Koppány – a Dunazug együttes prímása, akinek Etyeki vonatkozása is van, hiszen a méltán híres Csókos Varga Györgyi néni és Csákvári Nagy Lajos bácsi egyik unokája ő, az Etyeki Műhely tagja.

Művészeti iskolánk növendékeinek zsűri által megítélt minősítései:

2Csicsóka énekkettős – Molnár Boglárka és Szövényi Dóra – NÍVÓDÍJVajda Róza szólóénekes – KIEMELT NÍVÓDÍJCsilipán énekegyüttes és Kenderzsupp citeraegyüttes – KIEMELT NÍVÓDÍJ – tagjai: Bancsó Babett, Bauer Hanna, Debreceni Jusztina, Jónás Eszter, Joó Tímea, Kővári Petra, Mohos Eszter, Molnár Boglárka, Putoczki Vivien, Seres Julianna, Szövényi Dóra – ének, Debreceni Márta, Farkas Alexandra, Marincsák Lilla, Ráczkevy-Eötvös Blanka, Tóth Boglárka – citera és ének; Kisrigó énekegyüttes – KIEMELT NÍVÓDÍJ – tagjai: Farkas Alexandra, Gábor Panna Rebeka, Marincsák Lilla, Ráczkevy-Eötvös Blanka, Rádics Sarolt, Soós Johanna, Székány Ivett, Vajda Róza, Varga Kata. Gratulálunk valamennyiüknek!

Iskolánk két volt növendékére is büszkék vagyunk, ugyanis Szabó Sára és Nagy Lajos Levente is részt vett a fórumon szólóénekesként. Mindketten KIEMELT NÍVÓDÍJ-ban részesültek és mindkettőjüknek javasolta a zsűri a népzenei pályán való továbbtanulást.

4A rendezvény II. félidejében, és amíg a zsűri értékelt, a gyerekek Lakatos Lilla tanárnő kézműves játszóházában csutkababát készítettek, valamint az Odor és a Pimasz zenekar / Kacziba Ágnes és Csanády Soma – hegedű, Vajda Mátyás – brácsa, Varga Veronika – bőgő / zenéjére táncolhattak. Táncokat tanított Kiss Zsuzsanna, művészeti iskolánk néptánc-pedagógusa, valamint Kovács Henrik, a Táncművészeti Főiskola tanára.

Ezúton fejezzük ki köszönetünket az előkészítő munkákban és a lebonyolításban nyújtott segítségükért a népzene tanszakon tanuló valamennyi gyermek szüleinek, a Fülemüle Alapítvány tagjainak, a művészeti iskola tanárainak és munkatársainak, a 7. a és a 8. a osztály önkéntes segítőinek, Szabó Róbertnek, az „Ez Keksz” helyi kézműves kekszüzemnek, valamint Biatorbágyi Faluháznak.

5A sok-sok önkéntes munka kiegészült némi természetbeni- és pénzadománnyal is. Évek óta támogatónk Szabó Erika, aki idén minden intézménynek fölajánlott 2 db Etyeki Képes Krónika című könyvet, valamint 2014-es naptárát. Az intézmények etyeki bort is kaptak, ebben támogattak bennünket: Fetzer Pince, Zarándok Pince, Lakos Borház, Hernyák Pince. Mindenki kapott továbbá a Dunazug együttes CD-jéből is 1-1 példányt Nagy Koppány fölajánlásának köszönhetően. Etyek Nagyközség Önkormányzata 50.000,- Ft-tal támogatta az alapítványt, illetve a Balassi Intézet pályázatán is sikerrel jártunk, hisz támogatásra méltónak találták rendezvényünket, 100.000,- Ft-ot ítéltek meg az alapítványnak.

A Balassi Intézet a határon túli magyar kultúra magyarországi és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felel. Az egységes és egyetemes magyar kultúrát terjeszti és népszerűsíti a nagyvilágban, úgy hogy ezzel párhuzamosan segíti a külföldön vagy határon kívül létező magyar hagyományok és kultúra megismertetését Magyarországon.

Az intézet célja, megerősíteni a magyar kultúra pozícióit az egész világon, ahogy Balassi Bálint humanista műveltséggel, magyar költészettel és dallamokkal terjesztette jó hírünket és nevünket a korabeli világban.

 •  december 4. XI. Regionális Trombitaverseny

Szintén december 4-én két trombitásunk, Nagy Antal és Recska Ádám Veszprémben járt. Anti már harmadik alkalommal vett részt ezen a megmérettetésen, Ádám viszont először. Mindketten BRONZ minősítést kaptak. Felkészítő-tanáruk Bényei Tibor, zongorakísérőjük pedig Marco Bianchi volt. Gratulálunk eredményeikhez! Köszönet az autós segítségért Recska Gábornak.

Nagy utazás” és „Útra készen” pályázatok

A Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola az intézmény 140 éves jubileumára két kategóriában hirdetett pályázatot, „Nagy utazás”,- középiskolások számára Divatillusztráció, „Útra készen”- felső tagozatosok számára Útitáska tervezés témakörben.

Növendékeink mindkét témában pályáztak, a 101 mű 17 iskola 53 tanulójától érkezett a versenyre. A kilenc művésztanár döntése alapján kerültek a munkák kiállításra és díjazásra. Minden általunk beadott munka kiállításra került, kiállítók: Viczena Tímea, Joó Gréti, Kovács Valéria, Fedics Borbála, Szabó Zsuzsa. A divatillusztráció kategóriában fődíjat kapott Bodócs Ucsher Ruby középiskolás növendékünk. Az útitáska tervezésben, Szücs Eszter 1. díjas, Horváth Barnabás 3. díjas lett. A díjátadón megnézhettük, a „Tárgyrekonstrukciók magyar világjárók gyűjtései alapján” c. kiállítást, és a középiskolás növendékek vizsgamunkáit.

 • MINITEXTIL- Országos Gyermekművészeti Pályázat

Csoportos I.-I.-II. díj –nemezkép kategória

Szürreális baba I. díj

Házvédő amulettek I.-II-III.díj

Bambuszgyermek c. leporello csoportos I. díj

A Bambuszhercegnő legyezője-csoportos II. díj

A Fényhíd c. tekercskép-csoportos III. díj

Kokesi babák-csoport díj

Reszütyő pályázat-hulladék munkaszövetség

2014/2015 tanév

 • Fülemüle Népzenei Fórum – Etyek

Dicséretben részesültek: Soós Johanna – szólóhangszeres citerás, Csilipán énekegyüttes – Bauer Hanka, Dobó Viktória, Jónás Eszter, Molnár Boglárka, Nagy Dorka Borbála, Nagy Gréta Rebeka, Seres Julianna, Szövényi Dóra, Travnik Dóra, Vanpée NathalieCsicsóka énekegyüttes – Bauer Hanka, Molnár Boglárka, Nagy Orsolya, Szövényi Dóra, Travnik Dóra, Vanpée EmmaŐket Ráczkevy-Eötvös Blanka kísérte citerán.

Nívódíjat kapott: Kisrigó énekegyüttes – Joó Tímea, Kővári Petra, Marincsák Lilla, Mohos Eszter, Nagy Orsolya, Putoczki Vivien, Ráczkevy-Eötvös Blanka, Soós Johanna, Székány Ivett Noémi, Tóth Boglárka, Vajda Róza, Varga KataCaroli Andrea – szólóhangszeres citerás; Marincsák Lilla – szólóhangszeres citerás

Kiemelt Nívódíjat kapott: Nagy Gréta Rebeka – szólóénekes, citerán kísérte Ráczkevy-Eötvös BlankaVajda Róza – szólóénekes; Nagy Lajos Levente – szólóénekes

Felkészítő tanárok voltak: Csige Ildikó, Kerekes Enikő és Varga Evelin.

 • Regionális Trombitaverseny – Veszprém

Nagy Antal és Recska Ádám – BRONZ minősítés

Felkészítő-tanáruk: Bényei Tibor, zongorakísérőjük: Vadász Gyula volt.

 • Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei verseny

2015. február 27-én volt a Pesovár Ferenc népzenekutatónkról elnevezett verseny döntője Soponyán, a Közösségi Házban. A versenyt ebben a tanévben is a 6-24 éves korosztálynak hirdette meg a szervező Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza.

Művészeti iskolánk népzene tanszakosai közül két műsorszám jutott a döntőbe. A Kisrigó énekegyüttes – Kővári Petra, Nagy Orsolya, Putoczki Vivien, Ráczkevy-Eötvös Blanka, Soós Johanna, Székány Ivett Noémi, Tóth Boglárka, Vajda Róza, Varga Kata – valamint Vajda Róza szólista ARANY minősítéssel tért haza a döntőről. 5 Az elődöntőkön közreműködtek: Nagy Gréta Rebeka, Soós Johanna, Marincsák Lilla, Caroli Andrea, énekes és citerás szólisták, valamint a Csicsóka és a Csilipán énekegyüttes.

 • Regionális Kürt- és Mélyrézfúvó verseny

Veszprémben járt március 11-én két rézfúvós növendékünk, akik közül Késmárki Krisztián ARANYSzücs Bence – BRONZ minősítést ért el. Tanáruk: Bényei Tibor.

 • Egyházmegyei Ki-mit-tud

Nagy Antal trombitásunk a II. fordulóig jutott szólista produkciójával a nem kis mezőnyben

 1. Október – Pöttyös Panni kreatív pályázat

A Móra Kiadó pályázatának a címe, Pöttyös Panni kreatív pályázat. A feladat pedig így szólt: „a Bolondos szerszámok című kötetben a szereplők a főszereplők vadgesztenyéből készítenek bababútorokat. Készítsétek el ti is saját házatokat, bútoraitokat és a ház lakóit, vendégeit.” A képzőművészeti tanszak csoportonkénti munkáinak több száz gesztenyebáb, ház és bútor lett az eredménye, melyet nagy gonddal fotóztak a gyerekek. Ezekből a képekből készítettek egy animációs filmet, melynek Lernyei Samu nyomán Gesztenyefalva lett a címe. Az életkori határok miatt végül nem feleltenk meg a pályázati kiírásnak, de a növendékek nagyon örültek a végeredménynek – a filmnek.

 • Egyházmegyei Ki-mit-tud
 • Kedvenc mesefigurád hogyan ünnepeli a karácsonytKARÁCSONY MESEORSZÁGBAN internetes pályázat